Utrecht oli keskiajalla Alankomaiden tärkein kaupunki, ja Utrechtin keskusta onkin säilynyt pitkälti keskiaikaisessa asussa. Maamerkkinä on 112 metriä korkea goottilainen kirkontorni, Domtoren. Torni oli osa vieressä sijaitsevaa katedraalia, kunnes osa kirkosta romahti 1600-luvulla, minkä jälkeen torni on seissyt omillaan. Kaupungin Unescon maailmanperintökohde on Gerrit Fietveldin suunnittelema modernistinen Rietveld Schröder Huis, joka on malliesimerkki abstraktista taiteesta ponnistavasta, hollantilaisesta De stijl -tyylistä. Keskustan ulkopuolella sijaitseva talo toimii museona.
Ja kukapa malttaisi olla tekemättä kävelylenkkiä Amsterdamin pimeälle puolelle: laajalle punaisten lyhtyjen alueelle, joka on aivan keskustassa. Jos rahasta ei ole pulaa, Amsterdamissa kannattaa asua tunnelmallisessa Pulitzer Hotelissa, jonka perustaja on arvostetun journalismipalkinnon Joseph Pulitzerin pojanpojanpoika. Amsterdamista löytyy kanavien varrelta myös paljon edullisempia ja silti ihastuttavia hotelleja.
Kinderdijkin tuulimyllyt ovat Unescon maailmanperintökohde. Juustokaupunki Gouda Gouda on Edamin ohella toinen Alankomaiden kuuluisista juustopitäjistä. Vanhan keskustan näkymiä hallitsee komea, goottilainen katedraali. Goudassa käydessä kannattaa vierailla myös Sint Janskerk -kirkossa, jota koristavat upeat lasimaalaukset, Hollannin hienoimmat. Goudan juustotoria pidetään torstaisin huhtikuusta elokuulle. Rotterdamista pääsee Goudaan junalla vajaassa puolessa tunnissa.
C. Escherin töille. Molemmat sijaitsevat lähellä rautatieasemaa. Kävelyä kannattaa jatkaa komealle Rauhanpalatsille, Vredespaleis, jossa kokoontuu kansainvälinen tuomioistuin. Maailmanrauhalle omistettu rakennus valmistui vuonna 1913. Seuraavana vuonna alkoi toinen maailmansota. Museoiden ja virastojen ohella Haagissa on myös komea Scheveningenin hiekkaranta, johon kannattaa käydä tutustumassa kesähelteillä. Rantamaisemia hallitsee komea Grand Hotel Kurhaus. Aikoinaan palatsimainen rakennus toimi myös konserttisalina – viimeiseksi esitykseksi jäi Rolling Stonesien vuoden 1964 keikka, joka riistäytyi käsistä mellakaksi. Junamatka Haagista Amsterdamiin kestää kolme varttia.
Katso tarjoukset Utrechtin hotelleihin. Efteling – Hollannin paras kohde perheille Alankomaat sopii hyvin matkakohteeksi myös lasten kanssa. Etenkin Amsterdamissa on paljon tekemistä ja nähtävää koko perheelle. Hollannissa eteläosissa sijaitsee myös yksi Euroopan suosituimmista huvipuistoista, jo vuonna 1952 avattu Efteling.
Kuva: RossHelen / Shutterstock Alankomaiden ylivoimaisesti suosituin matkakohde on Amsterdam ja hyvästä syystä. Kaupunki on lähes täydellinen lomakohde: kaunis, hauska ja elämyksellinen. Amsterdam sopii niin vapaaseen käyskentelyyn, shoppailuun, kulttuurilomalle, herkutteluun kuin viihteellekin. Amsterdamin häpeämättömän idyllinen kanavakeskusta on Alankomaiden paras nähtävyys. Päälle tulevat kaupungin upeat museot: van Gogh -museo ja kansallismuseo Rijksmuseum, joka on väärällään Hollannin kultakauden taiteilijoiden mestariteoksia.
Hyvä syy matkustaa tänne olisi jo yksistään The Dutch, yksi koko Hollannin hauskimmista designhotelleista. Amsterdamiin on kahden ja puolen tunnin junamatka, Brysseliin vähän vähemmän. Koningsdag – Hollannin parhaat bileet Hollannin parhaita juhlia eli Koningsdagia vietetään huhtikuun 27. päivä. Kuninkaanpäivä vastaa Hollannin itsenäisyyspäivää. Tunnelma vastaa suomalaista vappua, tosin parannettuna versiona: hollantilaiset pukeutuvat maan kansallisväriin oranssiin ja seilaavat veneillä juhlatunnelmissa pitkin Amsterdamin kanavia. Tunnelma on verraton. Vielä jokunen vuosi sitten juhla oli nimeltään Koninginnedag eli Kuningattaren päivä ja sitä vietettiin huhtikuun 30. Näin oli jatkunut vuodesta 1949.
Delftiin on vartin junamatka ja Rotterdamiin puoli tuntia. Delft – kuuluisa Vermeerin maalauksesta Haagin ja Rotterdamin välissä sijaitseva sadantuhannen asukkaan Delft on kaunis ja iloinen, kanavien varrelle rakennettu opiskelijakaupunki. Taiteen ystävien keskuudessa Delft tunnetaan Vermeerin maalauksesta Näkymä Delftiin, jota kirjailija Marcel Proust piti maailman kauneimpana maalauksena. Itse maalaus on tosin esillä Haagin Mauritshuis-museossa. Delftin majapaikat tapaavat olla varsin edullisia, ja täällä onkin mukava viettää yö ennen matkan jatkamista Rotterdamiin, jonne on vartin junamatka. Rotterdam – täällä näet Alankomaiden modernit kasvot Kubuswoningen eli kuutiotalot ovat esimerkki Rotterdamin innovatiivisesta arkkitehtuurista.
Rasismi ajoi Umayya Abu-Hannan Hollantiin, eikä hän näe
Huvipuisto on teemoitettu legendojen, satujen ja myyttien ympärille. Lähellä Belgian rajaa sijaitsevaan Eftelingiin on Amsterdamista reilun tunnin ajomatka, Brysseliin ajaa puolessatoista. Maastricht – historiallisen sopimuksen kaupunki Alankomaiden eteläisin osa on kuin hännän tupsu Belgian ja Saksan kainalossa. Siellä sijaitsee Maastricht – niin kaukana Amsterdamista kuin Hollannissa pääsee. Täällä allekirjoitettiin vuonna 1992 sopimus, joka johti Euroopan unionin syntyyn. Maastrichtissa kun matkailijaa odottaa kaunis, autoista vapaa historiallinen keskusta. Vanha kaupunginmuurikin on osin säilynyt.
Kuva: Hit1912 / Shutterstock Jos Amsterdam alkaa olla jo tuttu ja haluaa syventää suhdettaan Alankomaihin, tarjoaa Rotterdam aivan toisenlaisen elämyksen: Euroopan suurimpiin kuuluvan sataman vaurastuttama Rotterdam tunnetaan modernista arkkitehtuurista. On puolikaaren muotoinen uusi kauppahalli, nykytaiteen museo Kunshal ja julkisia taideteoksia vähän siellä sun täällä. Rotterdamin elämyksiin tuo kontrastia suomalainen merimieskirkko, jossa pääsee saunomaan. Rotterdamista käsin on helppo tehdä päiväretkiä lähialueiden nähtävyyksille kuten Haagiin ja Delftiin sekä Kinderdijkin tuulimyllyille ja Goudan juustokaupunkiin. Belgian puolelle Antwerpeniin ei sinnekään ole kuin puolen tunnin junamatka. Rotterdamin valtteihin kuuluu sekin, että majoitus tapaa olla Rotterdamissa selvästi Amsterdamia edullisempaa.
Matka taittuu nopeimmillaan 15 minuutissa. Juuri täällä puhkesikin vuonna 1673 Tulppaanimaniaksi kutsuttu sijoituskupla, jossa tulppaanien värimuunnoksista maksettiin älyttömiä hintoja. Haarlemin vaurauden ajoista on muistona reippaasti komeita vanhoja rakennuksia kuten vanhoista kaupunginmuureista jäljelle jäänyt Amsterdamse Poort, Amsterdamin portti. Kaupungin symboli on kaunis vanhan ajan tuulimylly De Adriaan. Haarlemiin voi tutustua helposti Amsterdamista käsin, mutta Haarlemista on myös kiva jatkaa matkaa junalla Haagiin (noin 40 minuuttia) – matkan varrella maisemia värittävät upeat tulppaanipellot.
Jalkapallon MM 2022 voittaja vedonlyönti - Casumo
Kuva: Roman Safonov / Shutterstock Hollannin kauneimmat tuulimyllymaisemat löytyvät Zaanse Schansista, parinkymmenen kilometrin päässä Amsterdamista. Alueen nähtävyyksiin kuuluu myös Zaans Museum sekä mökki, jossa Venäjän tsaari, Pietari Suuri, asui 1700-luvun vaihteessa tutustuessaan hollantilaiseen laivanrakentamiseen. Samalla päiväretkellä kannattaa tutustua myös nimikkojuustoistaan kuuluisaan Edamiin, joka on kanavineen ja vanhoine taloineen kuin Pikku-Amsterdam.
Kiva, edullinen majapaikka on rautatieaseman vieressä keskustassa sijaitseva Sparks Hostel. Kaupungin futuristisista tunnelmista pääsee puolestaan nauttimaan nhow Rotterdamissa, joka sijaitsee sankariarkkitehti Rem Koolhaasin suunnittelemassa pilvenpiirtäjässä. Katso tarjoukset Rotterdamin hotelleihin. Kinderdijkin tuulimyllyt Rotterdamin lähellä sijaitevassa Kinderdijkissä näkee Hollannin mahtavimmat tuulimyllyt. 19 suurta tuulimyllyä rakennettiin 1700-luvun puolivälissä pitämään Lek ja Noord -jokien vesi poissa matalalta maalta.
Goudasta matkaa voi jatkaa Utrechtiin, jonne matka kestää reilun vartin. Utrecht – arkkitehtuurin ystävän kohde Alankomaissa Utrechtin ylle nousee 112 metriä korkea Domtoren, osin romahtaneen katedraalin pystyyn jäänyt torni. Kuva: Marnix Foeken / Shutterstock Alankomaiden kierroksella kannattaa palata pääkaupunkiin Utrechtin kautta. Kaupunki sijaitsee sopivasti Amsterdamin ja Rotterdamin puolivälissä – molempiin on noin puolen tunnin junamatka.
Gemini Wind Park - sovellukset - Google Play